Монашење искушеника братије превлачког манастира (бр2)

Vinjete 2 (20)

 

 

 

Архиепископ цетињски Митрополит црногорскло-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Пред почетак Литургије Владика је замонашио искушенике ове обитељи Бруна и Видоја, давши им по Превлачким мученицима монашка имена Михаило и Димитрије.

У проповиједи на крају Свете службе Владика је рекао да се Михољска Превлака обнавља као Света литургија, монашко братство и као сабрање.

„Обновила се и обнавља се душа ове светиње. А тијело су храмови, то су грађевине у којима се сабирају они који Богу служе, који су се опредијелили да буду слуге Бога вишњега. А све дотле докле не буде обновљена лавра Светих аргангела Михаила и Гаврила, ова обитељ ће личити на рањеника“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Он је казао да је Митрополија одавно спремна да започне ту обнову, али да је проблем са онима који у име државе штите културна добра, тачније са њиховим некрофилским схватањем те заштите као конзервације гомиле порушеног камења.

Он је изразио наду да ће и они схватити превазиђеност те њемачке школе заштите културних добара из 19. вијека, која је у савременој Европи одавно напуштена.

Након Литургије одржана је сједница Одбора за обнову Светоархангелске превлачке светиње.

Р.В.

Vinjete 2 (22)