Молитва Господња

Vinjete 1 (13)

Print

Шта се догађа с нашом душом кад нам Господ опрости дугове наше? То знамо на основу сопствене исповести након које нам се враћа духовни мир. Тад се осећамо као да смо се поново родили, искушење које смо имали престаје да нас мучи и више нас не саблажњава оно што нас је дотад саблажњавало. Ми тад добијамо нову снагу за борбу против греха, а ђаво буквално нестаје, наравно док му не пружимо нови повод да нам се приближи. Каже се да је исповест ново крштење и то је заиста тако!


Уколико човек поново западне у исти тај грех, или пак у неки нови, треба поново да устане, да се поново бори, да се поново каје и поново да моли: “и опрости нам дугове наше.” У суштини, цео наш живот пролази у непрекидној борби за благодат.
Ако је Сâм Господ благоизволео да у Своју молитву унесе мољење које се тиче “дугова”, онда то значи да они заузимају значајно место у нашем `ивоту. А то је заиста тако!
Треба само да се потрудимо да не клонемо духом, него да се непрекидно боримо! Да се боримо и да се молимо! Тако ће се очигледно догодити чудо Божије, чудо очишћења, чудо обнављања чистоте и светости душе! Чудо опроштаја догађа се људима заиста наочиглед и ми који исповедамо сведоци смо тога. Истина, кад приступамо исповести, ми унапред верујемо у Свету Тајну исповести, али не размишљамо о томе, него муку мучимо због својих грехова. И одједном долази милост Божија! Након искреног откривања својих грехова и кајања, јасно осећамо мир у души, и то тако да то просто постаје опипљиво. Искусни људи веома често се исповедају.
Нека би нам Отац Небески, ради заслуга Свога Сина, помогао и спасавао нас од греха благодаћу Духа Светога и молитвама нашим Господу, молитвама с покајним расположењем и обавезним праштаwем дужницима нашим од свег срца.
Митрополит Венијамин (Федченков)

Vinjete 1 (12)