Зашто нам је потребан духовник

Vinjete 1 (32)

Print

Однос духовника и духовног чеда веома је значајан за духовни живот хришћанина. Хришћанство се не може научити теоретски. Прави хришћански однос према животу преноси се од човека на човека још од апостолског доба. Апостоли су били са Христом, а јеванђељске истине схватили су и прихватили захваљујући томе што их је Христос поучавао не само речима, него и Својим начином `ивота. Поучавање личним примером постало је основа монаштва, али је исто тако карактеристично и за хришћанство у целини.


Људи се данас често питају шта је духовно руковођење и како би оно требало да изгледа у овом нашем времену. Суштина духовног руковођења иста је без обзира на време и место. Духовни отац помаже човеку да реши питања која су од животне важности. И као што кормилар проводи брод између подводних стена и спрудова, тако и духовник помаже хришћанину да избегне све оне грешке, падове и неуспехе на духовном плану које очекују све који крену тим путем. У том смислу савременост не додаје ништа принципијелно ново појму духовног руковођења.
Један од највећих проблема данашњице код нас јесте недостатак свештеника. Управо зато се људи неретко питају колико често би требало да одлазе код духовника и за која питања духовног живота треба да траже савет. Савет нам је потребан пре свега кад се ради о основним питањима духовног живота. Кад човек долази код свештеника за сваку ситницу, губи навику да самостално доноси одлуке, што је за њега веома лоше.
Најважније је да човек живи хришћанским начином живота, да редовно иде у цркву, да се потруди да разуме и да заволи богослужење и да се редовно исповеда и причешћује. Човек треба да моли Бога да му пошаље човека који би му заиста могао помоћи у духовном животу. Сигуран сам да такве молитве Господ увек услиши и зато мислим да нису сасвим у праву они који кажу да данас немају коме да се обрате за помоћ. Нема потребе да човек тражи неког прозорљивог старца. Нама је уствари потребан добар и искрен пастир, а таквих, слава Богу, има.
Епископ саратовски и вољски Лонгин
Одломак из књиге

Vinjete 1 (35)