Старање о најдрагоценијем благу

Vinjete 1 (31)

 

Print

Старање о најдрагоценијем благу – Зборник текстова о хришћанском васпитању деце

Један од главних проблема нашег доба је очување породице. Распад породице значи и распад целог друштва. Статистички подаци о броју развода бракова и криминалних дела међу младима су забрињавајући. Свакако да су главни разлози кризе друштва слабљење вере у Бога и удаљавање од хришћанских моралних начела.


 Да би се породица сачувала а деца правилно васпитала, родитељи морају да породицу формирају на хришћанским начелима. Бог и спасење душе морају заузети прво место, а материјална добра друго. Наравно, то није лако постићи у дашњим условима убрзаног темпа живота и у све већим економским тешкоћама. Родитељи превише раде и сувише су заузети да би проводили време са својим малишанима. Кад се деца осећају усамљено, почињу да се састају са својим суседима и другарима, који могу бити лоше друштво с хришћанске тачке гледишта. Уморни и нервозни родитељи понекад почињу да се међусобно свађају, вичу па чак и да вређају једно друго што ствара нездраву атмосферу у кући и штети духовном развоју деце.

Грешке и неразумевање неизбежни су чак и у најздравијим и најпобожнијим породицама. Своје проблеме супружници треба да решавају кроз искрене разговоре. Добро је усвојити правило да се редовно разговара о заједничким проблемима и да ти разговори подразумевају молитву и читање Светог Писма, а тад ће и Сâм Бог да им помогне и да их руководи. Важно је да једно друго поштују и да се науче да стрпљиво саслушају супротне ставове. Никад ни једно од њих не треба да повиси тон, увреди или омаловажи оног другог, нарочито у присуству деце. Без обзира да ли једна страна мисли да је у праву, пре одласка на спавање треба затражити опроштај. Апостол Павле поучава супружнике: Гневите се али не грешите; сунце да не зађе у гневу вашему (Еф. 4, 26). Ако брачни пар занемари овај савет, гнев ће се све више и више гомилати у њиховој подсвести и тако ће се постепено отуђити једно од другог.
Епископ Александар (Милеант)

Прочитајте одломак:

Vinjete 1 (27)