Младима је потребна црква

Vinjete 1 (34)

Print

Увод
Ево наслеђе Господње су синови,
награда плода утробе (Пс. 126, 3)                                                                                                                                                                                                                                                     
Деца су дар и благослов Божји човеку. Родитељ треба да је увек свестан чињенице да му Господ поверава децу да их чува, васпита у духу Божјем, упути и изведе на пут спасења. Ипак, Господ и Мајка Божја нас не напуштају и не остављају саме у подвигу хришћанског васпиња деце.


Господ је љубав и родитељ свих нас, Онај који увек бди над нама, крепећи нас и помажући нам у свим неминовним невољама и жалостима овог пролазног живота и Родитељ пун љубави који се радује радости Своје деце. Ако су родитељи свесни тога, моле се и труде, онда су на правом путу који их са децом води у Живот, води ка спасењу.

У наше време васпитавање и одгајање деце подразумева лавовску борбу против уплива разних негативних утицаја и опасности које децу вребају на сваком кораку. Како стићи свуда и побринути се о свему? Нашом молитвом и љубављу и предавањем деце у руке Божје, јер је Он тај који увек брине о свему и будно прати све и свакога Својим свевидећим оком.

Међутим, као људи, слаби смо и стално су нам потребни подршка, помоћ, савет и охрабрење отаца, браће и сестара у Христу. Они нам помажу да на хришћански начин сагледамо и решимо тренутну ситуацију, тренутни животни проблем.

Читање речи Божје може много да помогне, да разреши недоумицу око васпитавања деце и да нас охрабри. Свето Писмо, житија Светих, светоотачке поуке просвећују нас и осветљавају наш пут ка Господу. Исто тако видимо да нас и искуства савремених хришћана утврђују, крепе и храбре на том путу.

Текстови у овој књизи посвећени су хришћанском васпитању деце и духовном животу младих у прелазном, тинејџерском узрасту, који неретко може да буде тежак период за целу породицу, као што пословица каже: „Мало дете мала брига, велико дете велика брига.”

Драги читаоче, надамо се да ће ти ова књига, иако по свом обиму представља само увод у поменуте теме, бити извор утехе и охрабрења. Аутори већине текстова су савремени православци који живе на америчком континенту, усрдно се трудећи да живе као истински хришћани у окружењу које је у неку руку много теже за васпитавaње деце од нашег. Међутим, њихови савети и поуке, као и наша вера, нису везани за националне границе те се могу применити и на нашим просторима јер је Господ исти, природа људске душе је иста.

Као родитељи можемо да наслутимо да наша љубав према деци представља само делић изобилне љубави Божје према деци Својој. Нека би нама и нашој деци таква љубав била надахнуће, снага и водиља на путу ка Царству Божјем, где Бог припреми онима који Га љубе оно што „око не виде, и ухо не чу, и у срце човеку не дође.”
                                                                                                                           Приређивач
***
Моја прича је једноставна и сасвим обична. Од кад памтим за себе, увек сам веровао у Бога. Идеја да је неким људима потребан логичан или неки други доказ Његовог постојања ми је изгледала чудно и бесмислено, јер је мени увек било очигледно да Бог постоји…

Кад су тинејџерске промене почеле да се дешавају у мени, нисам ишао у цркву, нисам се молио нити постио. Међутим, понекад сам осећао да то није у реду. Упадајући из невоље у невољу, молио сам се Богу, обећавајући да ћу постати прави хришћанин ако ми помогне. Постало ми је јасно да је верник онај ко не само верује у Бога, већ и живи по вери. Помоћ коју сам тражио никад није изостала (и чуда су се дешавала толико да сам се чак и навикао на њих) те сам благодарио Богу, осећајући се веома срећно, али понекад сам и заборављао да Му се захвалим и настављао да живим као и пре.
                                                                                                                            Сергеј, 20 година
Прочитајте одломак из књиге:

Vinjete 1 (22)