Брак – духовни подвиг

Vinjete 1 (12)

Brak_zps7a24d4b5

,,ТАЈНА ВЕЛИКА“

Сваки човек је једна јединствена и непоновљива личност. Ако на свету
постоји шест милијарди људи, исто толико има и непоновљивих личности. Дакле, нико се ни са ким у потпуности не може сложити, ни са својим братом нити чак са својим братом близанцем! Човек се чак ни са самим собом ,,не слаже“. Данас говори једно, сутра друго! Па зар ће се онда сложити са својим супругом, односно са својом супругом? ,,Неслагање карактера“ – узрок развода – загарантована је ствар! И уколико супружнички пар нема воље да се бори да очува свој брак, њихово супружништво постаће ,,боксерски меч“, и на крају ће се распасти.
Ово је разлог што је брак ,,тајна велика“ (Еф. 5, 32), не толико у духовном смислу као Света тајна, као што је то нпр. Света Литургија, која представља велику Свету тајну, већ у смислу како се двоје људи различитих карактера сједињују и доживотно живе заједно у миру (Свети Јован Златоуст, ,,О Светој установи брака“,
Ова књига је у неку руку водич за добро супружништво, за један леп и успешан брак!
Дај Боже да помогне нашој у Христу браћи и сестрама, мушкарцима и женама, како би своје супружништво доживели као духовни подвиг који их може високо узнети, веома високо, до Небеса! Амин.
Прочитајте одломакVinjete 1 (13)