Бококоторска иконописна школа Димитријевић – Рафаиловић

15

Икона Свете Богородице са Исусом Христом, Котор 1890.

Икона Свете Богородице са Исусом Христом, Котор 1890.

Од краја XVII до краја XIX вијека у Рисну дјелује иконописна школа са изврсним позлатарима и дуборесцима. Сви иконописци су чланови породице Димитрија „Даскала” који се доселио из Старе Србије крајем XVII вијека. Прва датирана Димитријева икона је из 1689. године и налази се у цркви Светог Луке у Котору. Затим се кроз пет генерација прати рад једанаест зографа. Послије Димитрија помињу се: Гаврило, Рафаило (по њему су Рафаиловићи), Ђорђе, Данило, Петар, Василије, други Ђорђе, Христофор, Иво а можда и Јово ако није ријеч о истом човјеку. Димитрије, родоначелник куће и школе („даскал” – учитељ), радио је и фреске. До данас су сачувана његова изузетна зографска остварења у црквама Грбља и Михољскога збора. У цркви Светог Николе у Пелинову (Грбаљ), гдје је осликан цијели круг године (празника и светитеља – менолог), затим у цркви Светог Ђорђа у Шишићима (Грбаљ) и Свете Петке у Мрковима (Луштица).

Икона Свете Тројице, 70-те стољећа, славска икона Српске народне гарде, Котор.

Икона Свете Тројице, 70-те стољећа, славска икона Српске народне гарде, Котор.

 

Са Димитријевићима-Рафаиловићима радили су сигурно и други иконописци који нису припадали породици (Максим Тујковић сигурно), али нико од њих не одступа од иконописног и дуборезног рукописа школе. Бока је била погодно тле за ову школу, која је одржала византијски стил, јер та средина, дубоко православна, надахнута светомихољским, превлачким духом, није жељела ни за јоту да промијени ништа, да не би изгубила душу.

У Боки дјелују и Грци са Крита, Зантеа и Крфа и остају, са малим изузецима, вјерни традиционалном стилу који у декорацијама преузима барокна рјешења. Међу њима је био и Никола Лепиоти са Крфа, који је насликао нови иконостас за обновљену цркву Свете Тројице на Превлаци. Он је осликао и друге иконостасе у Грбљу и осталој Боки.

Руске иконе доносе поморци, и њих има у готово свакој бокељској кући.

7